Wat gebeurt er met de huid als we ouder worden?
“Hoe oud schat je mij?” Je hebt vast wel eens voor de opgave gestaan om iemands leeftijd te raden. Best lastig, want de ene dertiger is de ander niet. En dan blijkt dat je er pontificaal naast zit. Dat is logisch te verklaren. Hoewel de uitstraling van een persoon voor een groot deel wordt bepaald door kleedgedrag, haardracht en make up-gebruik, spelen huid en haar een grote rol. Een persoon die op z’n 25e al een aantal grijze lokken of rimpels heeft, wordt wellicht ouder geschat. Wist u dat huidveroudering al begint vanaf 20 jaar?
Ouder worden gaat gepaard met veranderingen in de huid. Dat is een feit. Maar elke huid is anders en elk lichaam is uniek. In welke snelheid en mate veroudering van de huid zichtbaar wordt, is sterk afhankelijk van iemands levensstijl én DNA. Het is wetenschappelijk aangetoond dat na het twintigste levensjaar de collageenproductie elk jaar met 1% afneemt. De huid wordt dunner en is vatbaarder voor schade en invloeden van buitenaf.
Op het 27e levensjaar heeft de huid nog voldoende collageen, elastine en hyaluronzuur. De huid is dik, biedt stevigheid en elasticiteit en is goed gehydrateerd. Bij iemand van 40 jaar verlopen de celprocessen trager. De huid wordt dunner, ruwer en er kunnen verkleuringen optreden. Bij iemand van 57 jaar is de huid stugger en droger en is het minder goed bestand tegen schadelijke invloeden. Huidafwijkingen ontstaan sneller. Of we dit proces kunnen tegengaan? Nee, maar we kunnen het wel beïnvloeden en bewerkstelligen dat je tien jaar jonger lijkt.
Met epigenetica als basis ontwikkelde Cenzaa 360° SKINCODE: een geheel persoonlijk en op maat gemaakt huidverbeteringsprogramma voor thuis en in het instituut waarbij het draait om de binnenkant, buitenkant, lifestyle en mind. Startpunt: uw DNA. Doel: tien jaar jonger worden geschat, zes jaar langer leven en mooi oud worden. Neem een kijkje in het 360° SKINCODE skinlab.